Press ESC to close

Kedilerde Saçkıran

## Kedilerde Saçkıran

Saçkıran, kedilerde görülen yaygın bir deri hastalığıdır. Mantar enfeksiyonuyla oluşan bu hastalık, kedinin tüylerinin dökülmesine ve derisinde lezyonların oluşmasına neden olur. Saçkıran, insanlara ve diğer hayvanlara da bulaşabilir.

### Saçkıranın Nedenleri

Saçkıran, Microsporum canis ve Trichophyton mentagrophytes adlı mantarlar tarafından oluşur. Bu mantarlar, kedinin derisine temas ettiğinde enfeksiyona yol açabilir. Saçkıran, doğrudan temas yoluyla veya enfekte bir eşyaya temas yoluyla bulaşabilir. Saçkıran ile enfekte olan bir kedinin tüylerine, derisine veya eşyalarına dokunan bir kedi, kolaylıkla enfekte olabilir.

### Saçkıranın Belirtileri

Saçkıranın en belirgin belirtisi, kedinin tüylerinin dökülmesidir. Genellikle saçkıran, kedinin yüzünde, kulaklarında veya bacaklarında başlar. Daha sonra vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Saçkıranlı kedilerde ayrıca şunlar görülür:

* Deride kızarıklık ve pullanma
* Lezyonlar
* Kaşıntı
* İştahsızlık
* Halsizlik
* Ateş

### Saçkıranın Teşhisi

Saçkıran teşhisi, kedinin derisinden alınan örneklerin laboratuvarda incelenmesiyle yapılır. Laboratuvar testinde, mantar enfeksiyonu olup olmadığı tespit edilir.

### Saçkıranın Tedavisi

Saçkıranın tedavisi, mantar enfeksiyonunu yok etmeye yöneliktir. Genellikle saçkıran tedavisinde ağız yoluyla alınan ilaçlar kullanılır. Bazı durumlarda, topikal olarak uygulanan kremler veya şampuanlar da kullanılabilir. Saçkıran tedavisi genellikle 4-6 hafta sürer.

### Saçkıranın Önlenmesi

Saçkıranın önlenmesi için şunlar yapılabilir:

* Kedinin düzenli olarak taranması ve fırçalanması
* Kedinin enfekte hayvanlarla temasının önlenmesi
* Kedinin yaşadığı ortamın temiz tutulması
* Kedinin aşılarının düzenli olarak yaptırılması

### Sonuç

Saçkıran, kedilerde görülen yaygın bir deri hastalığıdır. Bu hastalık, mantar enfeksiyonuyla oluşur ve kedinin tüylerinin dökülmesine ve derisinde lezyonların oluşmasına neden olur. Saçkıran, insanlara ve diğer hayvanlara da bulaşabilir. Saçkıranın tedavisi, mantar enfeksiyonunu yok etmeye yöneliktir. Genellikle saçkıran tedavisinde ağız yoluyla alınan ilaçlar kullanılır. Saçkıranın önlenmesi için kedinin düzenli olarak taranması ve fırçalanması, kedinin enfekte hayvanlarla temasının önlenmesi, kedinin yaşadığı ortamın temiz tutulması ve kedinin aşılarının düzenli olarak yaptırılması gibi önlemler alınabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Böbrek yetmezliği olan kedi ne kadar yaşar
Kedilerde uyuz görselleri
Kediler sütlü tatlı yer mi
Kediler sahibinden ayrılınca Üzülür mu
Libalaks kedi için